Wolwassen

Wol wassen/Hoe was ik wol? 

Uiteraard kunnen onze heerlijke Terschellinger© wol-producten uitstekend tegen water. Onze schapen lopen immers jaar in, jaar uit gewoon in de wei, dus ook in de regen. En elk jaar in het voorjaar, als hun riante vacht geschoren wordt om het schaap van de “dikke winterjas” te ontdoen, houden we de puur natuurlijke wolvacht over om fantastische producten mee te maken. En het schaap is dolblij –geloof ons maar- dat ze van die dikke winterjas verlost is… Het schaap is door de evolutie in tienduizenden jaren verworden tot een tam huisdier. Schapenhaar (=wol) groeit steeds door. Net als mensenhaar. Haar is vanuit de oudheid onze bescherming tegen kou. Bij schapen groeit hun haarvacht maar door, net als bij mensen. Mensen scheren zich en gaan zo nu en dan naar de kapper, want anders komt er veel te veel haargroei. Net als bij het schaap: ook zij moet jaarlijks geschoren worden, anders bezwijkt ze onder het gewicht van de almaar groeiende vacht. Bovendien isoleert haar haar zo extreem goed (door altijd maar buiten te leven) dat ze in de zomer klapt van de hitte.

De grote “neefjes” van ons schaap -die veelal leven in veel extremere gebieden- zijn door evolutie niet veel veranderd. De lama in de hooglanden van Peru, het Yak in de Himalaya, de kamelen in de Afrikaanse woestijnen; het zijn allemaal neefjes van ons eigen lieve schaap. Ook zij moeten zich wapenen tegen de winterkou, maar dan écht extreme kou. Ook zij creëren dus hele dikke wolvachten. Alleen gaan zij niet (zoals het schaap en wij mensen) lekker naar de kapper. Door hun oude natuur laat hun vacht in het voorjaar gewoon los, en waait grotendeels weg met de wind. Ze schuren tegen bomen en rotsen, om zich zo snel mogelijk van hun dan “hinderlijke” vacht te ontdoen. Ga in het voorjaar maar eens naar ’n dierentuin, dan ziet u de kamelen tegen bomen schuren, en hangen er grote bossen haren in de hekken: dat is nu hun warme vacht! Pure warme wol. Die ze in het warm-wordende voorjaar dolgraag kwijt willen.

Wol is van nature anti-statisch en vuilafstotend. Uw wollen dekbed wassen is onder normale omstandigheden eigenlijk niet nodig. Regelmatig luchten in de frisse buitenlucht is voldoende. Wol blijft lang veerkrachtig, sterk en beschermd door een natuurlijk laagje vet: lanoline. Door wol te wassen in de wasmachine -door de hoge temperatuur en het gebruik van wasmiddel (=vet-onttrekker)-, verdwijnt deze natuurlijke beschermlaag. Bovendien heeft uw wasmachine te leiden onder het gewicht van de nat gewassen wol.

Als u uw woldekbed écht wil verwennen, was haar dan eens in de ca. 5 jaar ouderwets op de hand. ’n Flinke klus, maar een weldaad voor uw dekbed. Dompel uw dekbed onder in een teil of bad, met lauw water. Voeg geen wasmiddel (vet-onttrekker) toe, maar een schepje zout. Zout onttrekt kleurstoffen, maar laat de natuurlijke vetten met rust. Na ’n uurtje badderen laat u het water weglopen, en vult u het bad nogmaals, om te spoelen. Dan weer het bad leeg, en het dekbed zachtjes droogdrukken. Vervolgens laat u het dekbed liggend in de buitenlucht drogen, bijvoorbeeld op ’n droogmolen of op tuinstoelen. Doe dit echter nooit in de volle zon. Na enige uren drogen is uw woldekbed weer als nieuw; na dit verwen-bad is ze weer helemaal de oude. Klaar voor weer jaren onbezorgd gebruik…

presentatie

presentatie

presentatie

© CopyRock All rights reserved
© CopyRock All rights reserved